Chlorofilas – „skysta saulė“

chlorofilasChlorofilas – žaliasis augalų pigmentas, sugeriantis šviesos energiją, pagrindinis energijos šaltinis, nes atlieka panašią funkciją kaip kraujas žmogaus organizme. Paveiktas saulės spindulių energijos, chlorofilas vaidina svarbų vaidmenį augalų gyvenime. Būtent dėl jo augalų spalva yra žalia. Nuo antikos laikų žinoma, kad augaluose esantis chlorofilas – puiki priemonė nuo daugelio ligų (graikai perdirbdavo žalius augalų lapus ir gauta medžiagą gydydavo žaizdas, sumušimus, įdrėskimus). 1915 metais Dr. Richardas Vilštateris gavo Nobelio premiją už atrastą chlorofilo cheminę struktūrą. Po penkiolikos metų, 1930 metais, Dr. Hansas Fišeris gavo Nobelio premiją už atrastą cheminę hemoglobino struktūrą. Savo nuostabai jis nustatė, kad hemoglobino formulė beveik identiška chlorofilo formulei. Skirtumas tik toks, kad chlorofilo baltyminė struktūra formuojasi apie magnio molekulę, o hemoglobino – apie geležies. Chlorofilas – tai pati geriausia priemonė sergant mažakraujyste.

Tradiciškai chlorofilas seniau buvo naudojamas kaip priemonė, gaivinanti kvėpavimą, naikinanti blogą kvapą, taip pat esant virškinimo problemoms, anemijos atveju – kaip priemonė, stimuliuojanti kraujo kūnelių gamybą. Chlorofilas labiausiai vertinamas kaip priemonė, palaikanti imuninę sistemą. Chlorofilas yra rekomenduojamas vartoti sergant sąnarių, skydliaukės ligomis, akmenlige, inkstų nepakankamumu. Chlorofilas valo organizmą nuo kancerogeninių ir mutageninių medžiagų, vaistų likučių, saugo DNR nuo pakitimų, stimuliuoja kraujo gamybą. Teigiama, kad daugelio vadinamas sveikatos šaltiniu skystas chlorofilas šalina iš organizmo šlakus, toksinus, sunkiuosius metalus, radioaktyviąsias medžiagas. Chlorofilas rekomenduotinas nėščioms ir maitinančioms mamoms, nes mažina rūgštingumą, reguliuoja kalcio kiekį, gerina pieno gamybą.

 

Išoriškai chlorofilas naudojamas: žaizdų valymui ir gydymui; nudegimų gydymui; pragulų gydymui; sumušimų gydymui; uždegimų gydymui; nosies ir gerklės skalavimui, esant uždegimams ir slogai; toksinų neutralizavimui; sergant ginekologinėmis ligomis; sergant odos ligomis; esant kariesui ir dantenų uždegimui; ląstelių ir audinių greitai regeneracijai.

Chlorofilo gėrimą galima vartoti gryną arba praskiestą vandeniu.

Kuo tamsesnės spalvos daržovės, tuo jose chlorofilo daugiau. Daugiausiai jo lapiniuose kopūstuose, lapiniuose burokėliuose, gražgarstėse, petražolėse, kalendroje, visuose daiguose, ypač kviečių želmenyse, melsvuose, žalsvuose dumbliuose – vingrūnėje ir chlorelėje. Petražolės turi didelę chlorofilo koncentraciją, kuris neutralizuoja blogus kvapus. Teigiamai veikia visi pavasario žalumynai, juose esantis chlorofilas: kiaulpienės lapai, žliūgė, garšva, pavasarinė dilgėlė. Dilgėlėse esantis chlorofilas normalizuoja medžiagų apykaitą.