Tik natūralus produktai yra sveikas maistas

Sveiku maistu maitindamasis žmogaus organizmas gauna visas jam reikalingas medžiagas (baltymus, riebalus, angliavandenius, vitaminus, skaidulines, mineralines bei kt.) ir energiją idealiam svoriui palaikyti. Tačiau kas mūsų lėkštėje būna kasdien, kai per darbus teįstengiame normaliai pavalgyti vos vienintelį kartą? Kokią naudą patiria mūsų vaikai, kasdien iš mokyklos užsukę nusipirkti traškučių ar visiškai beverčių gėrimų? Sveiko maisto ar natūralių produktų jiems visiškai nesinori ir kiek tai taps jų gyvenimo būdu, priklauso nuo suaugusiųjų.Sveikas maistas

Maisto priedai, kurių kimšte prikimštas mūsų valgis, žymimi raide E, gali sukelti alergiją, gimdos, odos, šlapimo pūslės vėžį, pilvo, skrandžio skausmus, apsinuodijimus, didinti kraujospūdį, slopinti protinį vystymąsi. O sergantiems astma maisto priedai gali būti mirtini. Stabilizatoriai, dažikliai, emulgatoriai ir kiti maisto priedai kenkia sveikatai: mažėja vaisingumas, libido, daugėja onkologinių ligų, kyla spaudimas, tunkama. Maisto gamintojai naudoja apie 3000 maisto priedų, žymimų raide E, kurie pailgina produktų galiojimo laiką, sustiprina skonį, kvapą, spalvą, kietina, tirština, stingdo ir t.t. Dėl dviejų tūkstančių maisto priedų, kurie yra kaip stabdantys hormonų veiklą, Europos Sąjungoje iškeltos bylos, 450 pripažinti žalingais. Gerdami sultis ar pieną iš pakelio, kurio vidus išklotas minkšta plastmasine plėvele, pagalvokite, kad ji yra kenksminga. Įvairūs maisto priedai skatina apetitą, žmogus tampa tarsi priklausomas nuo tam tikrų produktų, tačiau ar tai – sveikas maistas?

Genetiškai modifikuotame maiste gali būti naujų toksinių medžiagų ar alergenų (pvz., daugėja alergiškų žmonių sojoms). Tokiems augalams auginti reikia daug cheminių medžiagų, o jos kenkia aplinkai, žmonių sveikatai.

Mokslininkai alergiją vadina šio amžiaus rykšte. Tai yra socialinė, ekonominė ir ekologinė problema. Alergiją dažniausiai sukelia maisto produktai, žiedadulkės, dulkių erkutės, pelėsiniai grybeliai, gyvūnai ar paukščiai, cheminės medžiagos. Geriausias gydymo nuo alergijos metodas, anot medikų, yra alergiško žmogaus kontaktų su alergenais mažinimas ar apribojimas. Taigi – alergijos varginami žmonės turėtų rinktis kuo natūralesnius produktus ir sveiką maistą.

Ekologiniuose ūkiuose išauginti vaisiai ir daržovės, iš jų pagaminti natūralūs produktai yra šviežesni, skanesni, maistingesni, jų sudėtyje nėra sintetinių maisto priedų. Šie ūkiai nenaudoja pesticidų, trąšų, piktžoles ir kenkėjus naikina natūraliomis priemonėmis, taupo vandenį, saugo jo kokybę, naudoja tik žmogui ir aplinkai nekenkiančias pakuotes. Valgydami be chemikalų išaugintus savo regiono, natūralius produktus ne tik sveikiau gyvensime, bet ir padėsime mūsų jau ir taip išdarkytai planetai.

Rašyti atsakymą

Your email address will not be published. Required fields are marked *